Årsredovisning och revisionsberättelse 2020
Inkomna frågor och svar:
Begäran om upplysning 2021-05-06 från Jenny Carlsson, LM Ericssons väg 4:
Hej!
I bilaga 5 om styrelsens förslag om att införa gemensamt elabonnemang med individuell mätning och debitering anges att en utbyggnad av solcellsanläggningen bedöms vara en god investering under förutsättningen att ett gemensamt elabonnemang införs. På vilket sätt hänger dessa två saker ihop? Kan det inte vara en god investering att bygga ut solcellsanläggningen och sälja den el vi inte nyttjar inom föreningens nuvarande elabonnemang på marknaden? Eller går det inte att göra om man är en brf?
Det framgår också i underlaget att huvudsyftet med att införa gemensamt elabonnemang är att möjliggöra en utbyggnad av solcellsanläggningen. Att bygga ut solcellsanläggningen är du förknippat med en ganska stor investering. Nuvarande solcellsanläggning ser ut att ha en återbetalningstid på ca 12 år. Bedömer styrelsen att föreningen har råd med en investering i en utökad solcellsanläggning under de närmaste åren? I annat fall faller ju lite huvudsyftet med det gemensamma elabonnemanget. Även det gemensamma elabonnemanget kräver ju en investering på ca 300 000 kr enligt underlaget plus löpande kostnader på ca 20-30 000 kr/år.
Elmätarna beräknas ha en livslängd på ca 10 år. Vad kostar det att byta ut dem?
Jag ser mycket positivt på alla åtgärder och investeringar som föreningen gjort för att sänka fastighetens energiförbrukning. Flera banker erbjuder lägre räntor på bolån om fastigheten har en viss energiklass och kan i därför i förlängningen ge sänkta kostnader för medlemmarnas bolån. En utbyggnad av solcellsanläggningen kan säkert bidra till en annan energiklass. Jag ser dock inte kopplingen till att vi måste gå över till ett gemensamt elabonnemang för att åstadkomma detta.
Utöver att ovanstående funderingar så är jag rädd att det extra arbete som det gemensamma elabonnemanget innebär för styrelsen kommer göra det svårare att rekrytera styrelsemedlemmar i framtiden. Styrelsens ansvar är redan idag stort och till viss del betungande. Att besluta om vilka elpriser som medlemmarna ska debiteras innebär ett extra ansvar.
Med det sagt vill jag tacka styrelsen och arbetsgruppen för allt fint arbete som ni gör och lagt ned på att utreda energiförbättrande åtgärder.
Vänlig hälsning
Jenny Carlsson
LME 4
Styrelsens svar 2021-05-08 på begäran om upplysning från Jenny Carlsson:
Tack för viktiga och relevanta frågor. Styrelsen är glada över möjligheten att förtydliga.
Precis som Jenny säger finns det en möjlighet att sälja till marknaden. Solcellsanläggningen är idag dimensionerad för att så mycket av solelen som möjligt ska användas i fastigheten, men det blir ändå ett överskott när det är som soligast. Detta överskott säljer vi och skickar ut på elnätet. Men den intäkt föreningen får för varje såld kWh solel är lägre än motsvarande kostnad för att köpa in en kWh el. När vi använder en kWh av vår egenproducerade solel är det just kostnaden för att köpa in en kWh el från nätet som vi slipper. Dessutom är intäkter för såld solel beroende av skatteregler som i sig är mer osäkra än priset för att köpa in el, det är idag inte mycket som talar för sänkta priser på el och elnät. Det finns också regler för hur mycket solel en förening får sälja för att räknas som mikroproducent och ha rätt till förmånliga villkor för skatter. Av dessa anledningar dimensionerar man generellt sett, liksom vi har gjort, sin solcellsanläggning i förhållande till sin förbrukning av el.
För att kunna använda vår egen solel utan att först behöva sälja den och sedan köpa tillbaka den måste elen produceras och förbrukas på samma elabonnemang. Idag är solcellerna inkopplade på samma abonnemang som våra hissar, fläktar, belysning mm. i våra gemensamma utrymmen – “fastighetselen”. Lägenheterna har egna abonnemang och kan inte nyttja solelen utan att den först säljs och köps tillbaka från en elleverantör.
Förbrukningen av fastighetsel är ca 110 000 kWh per år, varav ca 25 000 kWh tillgodoses av våra solceller under den soliga delen av året. Totalt inklusive alla lägenheter bedömer vi att ca 400 000 till 500 000 kWh förbrukas per år i vår fastighet. Om vi skulle slå ihop alla dessa abonnemang skulle alltså hela fastighetens elförbrukning kunna vara underlag för en solcellsanläggning, som då skulle kunna vara 3-5 gånger större än dagens anläggning utan att vara “för stor”. En solcellsanläggning som är drygt tre gånger så stor som vår nuvarande skulle kunna producera lika mycket el som fastigheten (exkl. lägenheterna) förbrukar, dvs fastigheten skulle kunna vara självförsörjande på el!
Nuvarande solcellsanläggning kostade ca 350 000 kr och ger årligen en besparing av elkostnader med ca 30 000 kr. Anläggningens livslängd är lång vilket gör att besparingen består år efter år – anläggningen är återbetald efter 12 år men merparten av komponenterna har 25 års garanti och kan förväntas hålla ännu längre än så. Det är alltså en bra investering som med relativt låg risk ger bättre avkastning än t.ex. att amortera lån med 1% ränta. Denna typ av investeringar ger ett långsiktigt värde för föreningen genom att sänka driftkostnaderna. Styrelsen jobbar aktivt för att identifiera denna typ av åtgärder och fler solceller förefaller vara en av de bättre investeringar som vi kan göras inom energieffektivisering. Dessutom är det en relativt enkel åtgärd som ger helt förnybar elproduktion som minskar fastighetens miljöbelastning och bidrar till en bättre framtid.
Om föreningen inför IMD-el finns förutsättningar för styrelsen att kunna föreslå för en kommande stämma att investera i ytterligare solceller. I dagsläget har föreningen medel för detta i kassan.
För IMD-investeringen har vi kalkylerat att den kostar 300 000 kr och att driftkostnaden är ca 20-30 000 kr per år. Fördelat per år (räknat med en livslängd på 10 år) blir det en totalkostnad på ca 50 000 kr per år och då är det inräknat att elmätare byts var 10:e år, även om dessa sannolikt håller längre än så. Om föreningen säljer el till alla lägenheter skulle denna kostnad motsvara ett påslag på ca 15-20 öre per kWh på elpriset som tas ut av medlemmarna för varje lägenhets förbrukning . Med detta påslag skulle föreningen som sådan gå plus minus noll på IMD. Medlemmarna som kollektiv skulle å andra sidan bedömt sänka sin elkostnad med ca 100 000 kr per år eftersom föreningens inköpspris på el plus påslaget är lägre än marknadspriset för privatkunder. Sett till helheten (förening+medlemmar) så investerar vi 300 000 kr för att “tjäna” 100 000 kr per år. Det ser alltså ut att vara en bra investering, även om nyttan med denna prissättning tillfaller medlemmarna och inte föreningen. Föreningen å sin sida får möjligheten att kunna utöka solcellsanläggningen om ett sådant förslag läggs fram och accepteras av en framtida stämma. Precis som Jenny påpekar är det en nytta bland annat vid energideklaration.
Det tillkommande ansvaret för att sätta elpriser på elen som förbrukas av varje lägenhet är mycket riktigt något som skulle tillkomma utöver vad styrelsen gör idag. I praktiken bedömer styrelsen att detta kan göras genom att årligen revidera priset baserat på aktuellt prisläge på marknaden, men vid större svängningar i marknadspris kan det innebära mer jobb. En bedömning mellan rimlig arbetsinsats och ekonomisk nytta kan behöva göras vid sådana perioder. Styrelsens åsikt är dock att fördelarna för föreningen överväger nackdelarna.