Brf. Torghusen

Meny

Hoppa till innehåll
  • Hem
  • Om föreningen
    • Om Brf Torghusen
    • Styrelse, valberedning och revisor
    • Årsredovisningar och protokoll
    • Solcellsanläggning
  • För medlem
    • Så fungerar vår förening
    • Stadgar och ordningsregler
    • Din lägenhet
    • Cykelrum och barnvagnsrum
    • Garage
    • Porttelefon & nyckeltagg
    • Gästrum
    • Andrahandsuthyrning
  • Felanmälan och kontakt

Din lägenhet

Här har vi samlat viktig information om din lägenhet, instruktioner för underhåll, andrahandsuthyrning och information om hur du gör om du vill förändra eller renovera din lägenhet.

Allmänt

Lägenhetsnummer

På utsidan av din dörr sitter två lägenhetsnummer. Det fyrsiffriga är Skatteverkets nummer. Det andra är föreningens interna lägenhetsnummer.

Källarförråd

Till varje lägenhet hör 1 st förråd. Förrådsutrymmen ska vara låsta även om de inte används.

Namnskyltar

Namnskyltar till dörr och brevlåda sätts upp av fastighetsskötare innan du flyttar in. Om inte detta skett eller om det är något du vill ändra kontaktar du HSB Kund- och medlemsservice.

Lägenhetspärmen och originalinstallationer

Till din lägenhet hör en lägenhetspärm med detaljerad information om lägenhetens originalinredning, underhållsinstrumtioner med mera.

Leverantörer originalinstallationer (2009):

  • Badrumsinredning: Svedbergs, Carl Hansssons rör & värme
  • Kök: Myresjökök
  • Dörrar: Swedoor
  • Fönster: Elitfönster
  • Fönsterbänkar: Stenentreprenad i Hessleholm
  • Golvbrunn: Purus
  • Kakel: Höganäs kakel
  • Parkettgolv: Tarkett, Ekens golv
  • Radiatorfilter: Acticon, Folkfilter (Vi har två storlekar på filter: 44×31 cm och 44×21 cm)
  • Skjutgarderober: Elfa Lumi
  • Spiskåpor: Franke-Futurum
  • Värme & sanitet: Carl Hanssons rör & värme

Kopiera lägenhetsnycklar

För kopiering av ny lägenhetsnyckel samt postfacksnyckel kontakta Aspuddens Låstjänst. Medtag köpeavtal på lägenheten samt legitimation.

Hemförsäkring

När du tecknar hemförsäkring för din lägenhet så rekommenderar vi att du även tecknar “Bostadsrättstillägg” som finns i de flesta försäkringar. Utan detta tillägg kan du bli ansvarig för stora materiella skador vid t.ex. vattenskador eller liknande som sprider sig utanför din egen lägenhet.

Brandsäkerhet

Du ansvarar för att det finns fungerande brandvarnare i din lägenhet. Brandvarnare bör placeras i eller intill sovrum samt nära köket. Testa brandvarnarna regelbundet.
Även brandsläckare samt brandfilt är rekommenderat att ha i din lägenhet.

Informationsbladet Skydda dig och dina grannar från brand utgivet av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Elabonnemang

Du behöver ett eget elavtal med ett företag som du själv väljer ut. Du betalar också en nätavgift till Ellevio. Enklast ber du den tidigare lägenhetsägaren om anläggningsID.

Underhållsansvar

Du ansvarar för att underhålla och reparera din lägenhet, det är viktigt inte bara för dig utan för hela fastigheten att att underhåll sköts och fel åtgärdas. De åtgärder du vidtar i din lägenhet ska utföras fackmässigt. Förenklat gäller följande fördelning av ansvar (observera att ytterst gäller det som står i föreningens stadgar):

Du ansvarar för:

  • Ytskikt, inredning, vitvaror. Innerdörrar samt insida av ytterdörr och beslag, handtag, lås och nycklar. Glas, beslag, handtag, gångjärn, tätningslister i fönster. Målning av ej utifrån synliga delar.
  • Blandare, duschmunstycke, sanitetsporslin, packningar, ventiler och ledning för vatten och avlopp fram till stam. Målning av radiatorer och värmeledningar. Fuktisolerande skikt i badrum och våtrum, klämringen runt golvbrunn, rensning av golvbrunn och vattenlås
  • Säkringsskåp, elledningar som betjänar lägenheten, brytare, eluttag, elburen golvvärme, handdukstork och armaturer. Brandvarnare. Uttag och ledningar för tele som inte finns i bärande vägg, tak eller golv.

Föreningen ansvarar för:

  • Ledningar för el, värme, avlopp, vatten och tele som betjänar flera lägenheter (”stamledningar”) eller som är inbyggda i golv, tak, lägenhetsavskiljande eller bärande vägg
  • Radiatorer och ventilationssystem inkl. köksfläkt

Tekniska installationer och underhållstips

Allmänna underhållstips

HSB har bra tips och instruktioner för enklare underhåll här.

Förebygg vattenskador

Vattenskador är den vanligaste typen av skada i bostäder.

Se till att det finns droppskydd under diskmaskin, kylskåp och frys och anlita en behörig fackman när du installerar diskmaskin och tvättmaskin.

Under din diskbänk finns en diskbänksinsats som hindrar vatten från läckande rör att rinna ned i golvet, ta en titt under diskbänken då och då och känn på insatsen och ledningarna att de inte läcker. Se över slangen till diskmaskinen och tvättmaskinen, de flesta vattenslangar har en begränsad livslängd på ca fem år. Stäng av vattnet till diskmaskinen när den inte används och använd inte diskmaskin eller tvättmaskin när ingen är hemma.

Rengör golvbrunn och vattenlås regelbundet. Limma hellre än borra fast exempelvis tvålkoppen i duschutrymmet. Var uppmärksam på sprickor i golv och väggar i badrum. Det kan vara tecken på skador i tätskiktet.

Lås och ytterdörr

Låset till din lägenhet har ett s.k. serviceläge som aktiveras genom att du tar ut nyckeln ”klockan 10”. Serviceläget ger möjlighet att öppna låset med fastighetens servicenyckel och används då föreningen aviserat att tillträde krävs för underhåll. I normalläget ”klockan 12” öppnar endast lägenhetsnyckeln.

TV, bredband och telefoni

Föreningen har kollektivt avtal via Telia. I avtalet ingår ett basutbud av TV, 50-100/10 Mbit bredband och IP-telefoni funktionalitet.

Eventuella extra TV-kanaler, hyrfilmer och samtalstid via IP-telefoni betalar du själv. För att kunna använda detta utbud behöver du registrera dig hos Telia.

Till lägenheten tillhör en router och två stycken digitalboxar för tv (med fjärrkontroller) som ska lämnas kvar vid flytt. Fattas det boxar eller nätkablar, kontakta införsta hand den tidigare lägenhetsinnehavaren, behöver du beställa en ny av Telia så får du själv bekosta detta.

Om du får problem med TV, telefon eller internetanslutning, kontakta Telia kundtjänst. Vi har garanti på utrustningen så den ska vid fel bytas ut kostnadsfritt.

Vatten

Förbrukning av varm- och kallvatten bekostas gemensamt av föreningen. Tänk på att inte slösa med vatten.

Behöver du stänga av vattnet i din lägenhet så kan det göras med vred under lucka i taket på toalett och/eller badrum, kolla gärna var denna sitter i förväg för att förebygga olyckor.

Uppvärmning

Lägenheten värms upp med vattenburna radiatorer som är kopplade till ett centralt värmesystem. Detta system reglerar temperaturen på det vatten som skickas ut i våra element baserat på aktuell utomhustemperatur, ju kallare väder ute desto varmare vatten skickas ut. Inställningen av värmesystemet är baserat på noggranna beräkningar och innetemperaturen i fastigheten är övervakad av givare i ventilationssystemet. För att elementen ska börja bli varma krävs en utomhustemperatur under 5 ˚C.

Innetemperaturen varierar med årstid, väderstreck, sol och vind och en del kan uppleva vissa rum i lägenheten som kalla på senhösten. Riktvärdet ligger på 20-22˚C. För att uppvärmningen ska fungera bra är det viktigt att radiator och termostat inte är täckta av t.ex. möbler, gardiner eller elementskydd samt att lägenhetens ventilation inkl friskluftsfilter är rengjorda. Om ändå du misstänker att innetemperaturen är för låg så kan du mäta temperaturen mitt i rummet på en meters höjd, är då temperaturen 20˚C eller mer är temperaturen tillräcklig och ingen vidare åtgärd är nödvändig. Är temperaturen under 20˚C så gör en felanmälan.

Ventilation

Husens ventilation är igång dygnet runt och ser till att vi har bra luftflöden i varje lägenhet. Vädra hellre ordentligt en kort stund än att låta fönster stå länge med en liten öppen springa, då det gör att ventilationen inte fungerar som den ska.

Frånluftsdon

I köket, badrum och toaletter sitter det runda frånluftsdon som suger ut luft från lägenheterna. För att behålla god luftkvalitet i husens ventilation måste dessa rengöras ett par gånger per år enligt följande: Plocka ut hela donet i ett stycke genom att ta tag om den yttre ringen och dra. Den inre ringen går att vrida på. Det är mycket viktigt att den stannar i samma läge som den är i. Det är en inställning som är injusterad för just din lägenhet och gör så att hela husets gemensamma ventilation stämmer överens. Rengör med en borste.

Friskluftsintag

Friskluftsintag finns inbyggt i radiatorerna under vissa av lägenhetens fönster. Dessa är försedda med filter som ska bytas ut årligen. De filtrerar bort partiklar, luftföroreningar och pollen utifrån och ser till att ventilationen fungerar bra både i din lägenhet men också för hela ventilationssystemet. Du är själv ansvarig för att byta ut dessa med jämna mellanrum, modellen heter Easyvent och det finns två storlekar på filter som kan förekomma i din lägenhet: 44×31 cm (stort) 44×21 (litet) och filter kan enkelt beställas via t.ex. Acticon.  Hos Acticon heter dessa filter ”Komfortfilter 310” respektive ”Komfortfilter 210”.

Instruktion Easyvent

Köksfläkt

Kökskåpan som sitter ovanför spisplattorna i köket är ingen vanlig fläkt utan enbart en kåpa med ett spjäll i. När man vrider upp vredet så öppnas spjället i kåpan så att luftflödet ökar. Luftflödet med denna lösning är ungefär hälften av en vanlig köksfläkt. Ett tips för att få så bra flöde som möjligt är att vid behov öppna ett fönster i ett av de rum som ligger beläget längst från köket och att inte öppna fönster i köket. Samt att rengöra filtret i fläktkåpan. Om du upplever vinande ljud från fläktkåpan trots att spjället är stängt kan det behöva rengöras i ett litet rör som sitter i själva spjället. Filtret måste tas bort får att man ska se spjället.

Avlopp

Avloppen i badrum, toalett och kök har vattenlås för att förhindra dålig lukt. Vattenlås och golvbrunn behöver rengöras regelbundet. Var noga med att sätta tillbaka golvbrunnsinsatsen så att den sluter tätt. För att undvika stopp är det också viktigt att inte spola ned fett (torka istället upp och släng eller lämna in på återvinningsstation), att undvika snålspolning på toaletterna samt att då och då spola lite extra vatten.

Innertak

För rengöring av våra grängade (sandbehandlade) innertak, använd torr borste eller torr trasa. Torkar man med våt trasa försvinner den grängade ytan och kvar blir en blank fläck.

Taken är gjorda av filigranskiva, 5 cm tjock, och över detta betong. Vid borrning i innertak rekommenderas att inte borra djupare än 5 cm. Det räcker även för tunga saker. Borrar man djupare, riskerar man att stöta på något rör eller elledning.

Fönster

Fönstren består av tre glas. 1 och 2 (räknat från insidan) sitter tillsammans i vakuum. Nr 3 i egen ram. Svarta persienner kan vara skadliga för fönstren, då de drar till sig mer värme.

Fönster med god isoleringsförmåga kan efter kalla nätter få kondens på ytterrutans utsida. Det har inget samband med dålig kvalitet utan beror på att fönsterna isolerar så effektivt att nästan ingen värme tränger ut till det yttersta glaset. Kondensen förekommer i regel under korta perioder på våren och hösten när temperaturskillnaden är stor mellan dag och natt. Kondens ska ej uppstå mellan glas 1 och 2.

Dörrhandtag och gångjärn

Dörrhandtagen på samtliga innerdörrar är fäst med skruvar som med tiden lossnar. Dessa dörrhandtag kräver ett visst underhåll där man får dra åt dessa skruvar med jämna mellanrum. Ett tips är att lägga lite lim eller silikon på skruvgängan vilket gör att den inte lika lätt lossnar.

Med tiden kan gångjärnen på dörrar börja gnissla och gnälla. Detta åtgärdas med hjälp av låsspray innehållande torrolja. Detsamma gäller fönstren.

Balkongdörren har även en arm som sitter fäst i överkant på dörren. Denna kan också med tiden börja gnissla och dörren kan kännas trög. Använd samma typ av olja för att få denna arm att löpa smidigt.

Renovera och förändra lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.

Mer omfattande förändringar kräver styrelsens tillstånd, exempelvis om du vill ta ned en vägg, dra om rör eller förändra ventilationen. Ibland krävs också bygganmälan.Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!

Blankett Ansökan om medgivande till ombyggnad

Stockholms stad information om bygglov

Det finns bygglov för att glasa in vissa balkonger. Om din balkong är godkänd för inglasning och du vill gå vidare behöver du göra en bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret. Bygganmälan ska kompletteras med en fasadritning där din balkong är markerad samt ett produktblad som visar vilken typ av inglasning som avses.

Montering av markiser (av fackman) och uppsättning av insynsskydd för balkonger är tillåtet med följande färger: orange (Sandatex 54) samt grå (Sandatex 94/15S4500-N). Inga andra färger tillåts.

De fasta glasskivor som är monterade på vissa balkonger får inte monteras ned.

För uteplatser gäller att inga ingrepp under markytan får ske som kan medföra skador på gårdsbjälklag eller försörjningsanläggningar.

Widgetar

Sök

Create a website or blog at WordPress.com Tema: Illustratr av WordPress.com.