Bostadsrättsföreningen Torghusen är en ekonomisk förening utan vinstsyfte, som har till ändamål att i föreningens hus och till föreningens medlemmar, upplåta lägenheter med nyttjanderätt utan tidsbegränsning.
En bostadsrättsförening har en demokratisk uppbyggnad. Föreningen äger fastigheten. De boende äger föreningen. Ägarskapet utövas av styrelsen. Den demokratiska makten utövas genom att medlemmar tillsätter styrelse och andra förtroendevalda.
När du köper en bostadsrätt och blir medlem i vår bostadsrättsförening innebär det att du köper rätten att nyttja en bostad. När du köper en bostadsrätt måste du bli godkänd av föreningen och upptas som ny medlem. Så länge du fullgör din skyldighet som medlem enligt våra stadgar och så länge föreningen består kan du inte förlora din bostadsrätt
Alla bostadsrättshavare betalar en årsavgift till föreningen, årsavgiften ska täcka föreningens driftskostnader, det vill säga uppvärmning, vatten, el, löpande underhåll, amorteringar med mera.
Vid överlåtelse av bostadsrätt debiteras köparen pantsättnings- och överlåtelseavgift, dessa avgifter ska täcka de administrativa kostnaderna.
Föreningsstämma
Föreningsstämman är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ, som visar att föreningen präglas av demokrati och att alla medlemmar får vara med och besluta i frågor som rör föreningen. Stämman utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen av föreningen.
Medlem som önskar få ett ärende behandlat vid föreningsstämma ska skriftligen framställa sin motion hos styrelsen före mars månads utgång. En motion till årsstämman bör vara en fråga som berör föreningen och alla dess medlemmar och som inte kan beslutas på ett styrelsemöte. Motionen bör innehålla ett konkret förslag för stämman att ta ställning till.
Vid föreningsstämma har varje medlem en röst. Innehar fler medlemmar en bostadsrätt gemensamt, har de tillsammans endast en röst. Endast den medlem som fullgjort sina förpliktelser mot föreningen är röstberättigad. En medlems rätt vid föreningsstämma utövas av medlemmen personligen eller den som är medlems ställföreträdare enligt lag eller genom befullmäktigat ombud.
Styrelse
Enligt lagen om ekonomiska föreningar svarar styrelsen för föreningens organisation och förvaltning. Detta innefattar bland annat löpande arbetsuppgifter som bokföring, redovisning, underhåll av fastigheten, upphandling av tjänster för olika typer av arbeten och bankkontakter.
Föreningsstämman väljer styrelsens ordförande samt övriga styrelseledamöter och suppleanter.
Ordföranden har huvudansvaret inom styrelsen och är föreningens officiella ansikte utåt. Personen ska noga följa föreningens verksamhet och se till att övriga ledamöter får tillräcklig information så att de kan sköta sina uppdrag på ett riktigt sätt. Ordförande ska se till att stadgarna följs och att sammanträden hålls regelbundet och när det behövs.
En suppleant har yttrande- och rösträtt när denne träder in i ordinarie ledamots ställe. Denne har då samma ansvar som ordinarie ledamöter för de beslut som fattas. Suppleanten har däremot inget ansvar för det som styrelsen beslutar på de sammanträden då suppleanten inte inträder som styrelseledamot, även om denne är närvarande.
Valberedning
Valberedningen bereder och föreslår personer till de förtroendeuppdrag som föreningsstämman ska tillsätta.
Revision
Revisorn har till uppdrag att granska föreningen. Granskningen avser främst ekonomisk kontroll (siffergranskning) och förvaltningskontroll (att styrelsen sköter sitt uppdrag). I förvaltningskontrollen ingår att revisorn även granskar den tekniska förvaltningen och kontrollerar att styrelsen ser till att byggnader och mark sköts på ett tillfredsställande sätt. Revisionen utmynnar i en revisionsberättelse som är en rapport över vad som har förekommit i föreningen.
Revisorerna väljs normalt på föreningsstämman.
Protokoll
Protokoll från stämma ska enligt stadgarna vara tillgängligt för medlemmarna senast tre veckor efter stämman. Protokoll från styrelsemöten är inte offentliga, men revisorerna kan läsa dessa protokoll för din räkning.
Förvaltning
För att säkra att föreningens fastighet sköts så bra och effektivt som möjligt anlitar föreningen flertalet professionella leverantörer inom ramen för förvaltningsuppdraget.
- Fastighetsskötsel och teknisk drift: HSB
- Ekonomisk förvaltning: HSB
- Fastighetsförvaltning: HSB
- Trädgårdsskötsel: HSB
- Snöröjning tak: Herrängens plåtslageri
- Garageförvaltning: Aimo Park
- Service hissar: KONE
- Service brandskyddsutrustning: Brandsäkra
- Service garageportar: UNA Portar
- Besiktning hissar & portar: Inspecta
- Städning: iCleanGreen
Föreningen är också medlem i organisationen Bostadsrätterna.